söndag 31 augusti 2008

Falsk krupp :-(

Tobias har drabbats av en förkylning med vidhängande 'Falsk krupp'. :-( Han vaknar ett par timmar efter han somnat med svår andnöd och hosta. Han gråter otröstligt och kämpar panikslaget att få luft. :-( :-(

Sval luft (sovrumsbalkongdörren öppen), lugn (pappas lugna varma famn) och nässpray. Just nu hjälper ingenting. :-(

Igår lugnade han sig så pass att han somnade om, med sängen upphöjd på klossarna och en extra kudde under madrassen. När han sedan vaknade ammade jag honom till sömns och när han vaknade några timmar sedan fick jag honom att somna om lutad mot min bröstkorg. Så sov han sedan ända till morgontimmarna, då han faktiskt var ganska pigg.
Sen har han varit rätt så pigg idag, fram mot eftermiddagen tacklade han av och uppvisade alla de traditionella tecknen på en ruskig förkylning; rinnande näsa och ögon, glansig blick. Vi gav honom en alvedon som fick honom att piggna till inför kvällsgröten och sänggåendet. Men nu är han alltså inte bra. :-(

lördag 30 augusti 2008

4 år


Vi firade vår fyraårsdag ikväll, informellt och väldigt avslappnat. Hade det inte varit för att syrran påminnt oss hade vi nog inte alls kommit ihåg! (tack!) Jag skaffade fyra långstammiga djupt röda och väldoftande rosor, en för varje år, och så en liten röd ros med blå rosett för vår älskade son. S gjorde en mustig höstsoppa till middag och något helt vanvettigt gott till efterrätt - hemmagjord apelsinsorbet och avocado-chokladmousse! Fest! :-)

Finast i hela världen


Är han inte helt enkelt finast i hela världen?? *kär*

Lekfull dag

Tobias, Lilly, Julia och Olivia

Nya tider - nya lekar

I torsdags hann vi med mycket! Tobias och jag käkade sushi-lunch med mammagruppen och sen gick vi till Öppna Förskolan när det öppnade klockan 13. Snacka om skillnad! Förra gången vi var där kunde inte Tobias sitta upp utan stöd! Nu kröp han omkring så det smällde om händerna, ivrigt undersökande alla roliga leksaker och spännande utrymmen. Han är inte så intresserad av de andra barnen, men han vill gärna ha deras leksaker. Trots att vi plockade fram en exakt likadan leksak som den han sitter intill på första bilden så ville han ha den Olivia hade, envis som synden! :-D Det är skönt att han inte är så "på" tycker jag, har en känsla av att det kommer när han blir äldre. Nu är det mer om någon av de andra barnen kommer ivägen kryper han förbi eller tittar intresserat på vad de gör en stund innan han fortsätter med det han hade tänkt från början.

När det var dags för sångstund krånglade han en del, ville inte sitta still eller i mitt knä - personalen frågade om Tobias har någon favoritsång, men det har han ju inte! :-o Måste tänka efter, men vi sjunger för lite hemma för att man skall kunna säga att han har någon favorit... Men hur som helst kom de på en sång med mycket rörelser och klapp i händerna och då blev han glad och började fatta galoppen. :-) Vi sjöng sången om stora vågor och små vågor där vi vuxna lyfter och sänker ett stort blått silkesskynke över barnen (som ett "hav") och den gillade han skarpt!

När det var dags att promenera hem somnade han som en sten, nästan innan vi hunnit ut från öppna förskolan! :-D

När vi kom hem sov han vidare i vagnen ute på vår nya farstubro/altan och jag fick lyxen att lägga mig på soffan och sova en halvtimme medan S fixade middagen. Sen åt vi och åkte till dojon för att assistera vid en av årets "prova-på" kvällar på aikidon. Min tränare hade med sig sin son och han lekte ganska fint med Tobias, även om han var ytterst ovillig att låna ut sin racerbil. Det var verkligen en perfekt miljö för Tobias att busa runt på! Mjuka mattor och inga farliga grejer, han var helt orädd och kröp med full fart härs och tvärs genom rummet. När vi satt uppradade för instruktioner kröp han längs med raden som värsta inspektören, han vågade sig till och med på att klappa en av prova-på besökarna på knät (damen som står upp längst till höger på bilden nedan). Vi måste definitivt fundera på att anmäla honom i "ekorrarna" när han blir tillräckligt gammal (3 år)!

Jag börjar träna nu på tisdag, jag kan precis ana hur ont jag kommer att ha i mina helt otränade muskler dagarna efter... oj oj. Men det skall bli skönt! Jag har gått upp sju (7!) kg senaste tre månaderna, jag behöver det verkligen!

Premiär på mattorna

Tobias och Konstantin

torsdag 28 augusti 2008

Fotoalbum!


Nu, äntligen har vi hunnit med att uppdatera dem. Både Tobias eget och så det som innehåller bilder av bygget och numera också av trädgården. :-)

Mer lärande

Tobias har också lärt sig att:
  • rulla ut toalettpapper
  • plocka ned saker som ligger arrangerade på hyllor inom hans räckvidd (som är ungefär dubbelt så lång/hög/djup som den borde vara)
  • plocka ut saker ur kylskåpet
  • slå på och av diskmaskinen
  • trycka på knapparna och vrida på rattarna på tvättmaskin, torktumlare och ugn

Vi vuxna har lärt oss:
  • öppna/stänga lådor och skåp med ljusets hastighet (hinner han fram medan det är öppet blir det världskrig när man sen stänger)
  • inte ställa in disk i diskmaskinen förrän barnet sover (om han inte får "hjälpa till" blir det också världskrig)
  • fälla ned toalocket (annars ställer han sig gärna där och plaskar med händerna i vattnet...)
  • fälla ned toalettpapperslocket (tack och lov har han inte kommit på att röra rullen nere, som inte har något lock)
  • ställa toaborsten på _andra_ sidan (den sida som minst troligt fångar hans intresse)
  • lägga allt av papper högre upp (inklusive böcker)

Vi klippte honom för övrigt igen, det hade hunnit börja bli lite "lurv" runt hans huvud. Han har fått mycket mer hår och skorven ser ut som om den faktiskt kommer att försvinna. Så igår satte vi oss tillsammans på badrumsgolvet, jag stod för distraktionerna och S skötte saxandet. Nu är han fin igen! :-)

Och vad gjorde den pappaledige då?

Han var på förläggarmöte hela dagen och dinerade sedan fint värre på Gondolen.

Nya kunskaper

Allra första trappförsöket

Dessa senaste odokumenterade veckor har Tobias hunnit med att lära sig:
  • klättra i trappa
  • högfartskrypning
  • sätta sig från stående
  • bläddra i bok
  • sätta klossar i hål med matchande form
  • klättra över låga hinder (tex. sin mor eller far)
  • pricka in klossar i oväntade kombinationer i elefantspeldosan
  • hänga från bordskanter
  • flytta sig sidledes längs möbler
  • klappa händerna (väldigt slumpmässigt fortfarande)
  • äta banan "au naturel" (dvs inte mosad utan han äter den direkt ur skalet)
  • säga "ph..ph..ph" (vi anar att det skall bli ett "pappa" snart)
:-)

onsdag 27 augusti 2008

Uttröttning medelst möte

Busig, med finaste miljönissetröjan


Det gick otroligt bra att ha med Tobias på dagens möte, det var flera som kom fram och förundrades över att jag hade ett sådant snällt barn. *glad* Jag tyckte förstås han var otroligt stökig, han kröp omkring under det stora långa konferensrumsbordet och flirtade med alla han hann med. När jag drog min bit tog min fd vikarie glatt hand om Tobias som satt helt otroligt stilla i hennes knä (i mitt ville han absolut inte sitta någon längre stund).

Efter mötet dracks det öl/cola och åts smörgås och chips. Tobias åt banan och fruktkompott och klättrade på allt och alla (hann i farten med att ta tag i någons öl och nästan ta den med sig ned från soffan, hans ena socke luktar följdaktligen opassande mycket öl...). När det sedan var dags att åka hem gick jag ned till mitt kontor för att kolla ett mail och träffade på Alex och hans mor och far. Himmel så den gossen växer! Han är längre än Tobias och kan redan gå om bara någon håller honom i ena handen, och han är alltså född i Januari! :-o Men det är koolt. Tobias och Alex rumstrerade i ett förrådsutrymme i korridoren och delade broderligt på de kablar de hittade. Vi måste försöka träffas oftare, det är kul med en så jämnårig/jämnstor kompis! :-)

Vi hann nästan inte ur garaget på kontoret innan Tobias somnade. Jag bestämde mig för att låta honom sova så länge som möjligt så när vi kom hem smög jag ur bilen och in i huset för att göra allt klart för kvällsmaten. Sen gick jag ut i bilen igen och fortsatte lyssna på min ljudbok ("Magiker och glas" av Stephen King, OTROLIGT bra!) medan Tobias sov vidare.

Efter en förstärkt kvällsgröt (dvs + två smörgåsar, ett par majskrokar och lite efterrätt) tog det inte länge till han somnade. Mycket folk, mycket lek och många intryck bidrog säkerligen till den snabba insomningen.

I morgon skall jag och Tobias träffa mammagruppen och käka lunch och sen blir det fullt ös på öppna förskolan tillsammans med Olivia, Cajsa, Julia och Lilly. :-)

Morgonslummer

Insomningsproblem

Inga problem där inte

Tänk att det skall vara så svårt att lista ut hur man skall göra? Tobias var jättetrött och gäspade snudd på oavbrutet där han satt i mitt knä. Men leka skulle han, inte sova.
Jag provade lägga honom i sin säng men han hade ställt sig upp nästan innan jag hade släppt taget om honom, och han protesterade mot mitt onödiga påhitt att lämna honom där. Så jag tänkte vara lite listig och lade mig i vår säng intill hans, satte in handen mellan spjälorna och visst blev han nöjd då. Men inte ville han sova. Han bara lekte och lekte. Stod upp, satt ned, stod upp, satt ned, brottades med 'okse' och "tappade" nappen på golvet ett antal gånger. Efter en timme, då jag faktiskt lyckades somna flera gånger, gav jag upp, lade ned honom, sade sov gott och gick ut från sovrummet.

"BUUHHHHÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!!!!!!!!" Tyckte han om den behandlingen. Jag lät honom protestera i evighetslånga fem minuter och sen gick jag in till honom. Han stod upp i sängen med torra kinder (såg mest arg ut), men trot eller ej - när jag lade ned honom i sängen igen somnade han. Bara sådär.

Asså. En timmes nedvarvning? Eller var det bara jag som försökte lägga honom för tidigt? Hur som helst har han sovit i gott och väl en timme och en kvart nu, så han behövde i alla fall sova den lille kroppen. :-) När han vaknar skall vi äta lunch, sen skall jag fundera på vad som skall följa med till kontoret. Vi skall åka in och jobba lite, Tobias och jag. Sen skall snälla kollegor vara barnvakt medan jag drar en kort presentation på vårt lab-möte, håll tummarna att han inte blir allt för busig/ledsen!

Lugn

Jack Johnson sjunger behagfullt sånger från sitt senaste album. Tobias sitter i mitt knä. Vi har precis borstat tänderna efter en gemensam frukost. Om jag har tur somnar Tobias strax och jag kan jobba lite hemifrån.

Jäpp, jag är hemma idag. :-)







SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅSKÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖNNNNTT!!!

onsdag 13 augusti 2008

Vinka!


Just, han tog sig för att vinka idag också, den lille mannen. Så gulligt! :-) Inte helt klockrent så att han vinkar varje gång man vinkar till honom, men ganska så ofta.

Strl 80


I helgen gick jag igenom och sorterade Tobias kläder, nu bor det kläder av storlek 74 och 80 i hans garderob. S sorterar bort 74'orna allt eftersom de blir för korta och för trånga. Det smyger sig på, den där storleksförändringen. Helt plötsligt får man streta ut bodys i grenen för att kunna knäppa knapparna. Då är det dags att uppgradera (förutsatt att det inte är för att de dragit ihop sig lite lätt i tvätten bara). När bodyn drar ihop sig så drar den ju också ihop blöjan, och det är inte bra! :-D Man kan i princip inte missa att det är dags att uppgradera storlek!

Men det är ju också inbördes variation i storlek mellan olika klädplagg som gör att det svårt att kategoriskt säga att alla strl 74 är för små, för så är det inte. Det finns fortfarande en hel del som sitter helt perfekt, och en del av strl 80 sitter också helt perfekt (alltså är de förmodligen lite små i storleken).

Jag plockade fram kläderna han ärvt efter Konstantin och det var några plagg av alla sorter, sen har vi fått en massa nya fina av både vänner, mormor och farmor så han saknar inte just något, helt fantastiskt! :-)

Han fortsätter att stå, och stå och stå. S har kommit på ett enkelt handgrepp att hjälpa honom att sätta sig, men han måste fortfarande ha hjälp... :-D Det första han gör när han vaknar är att bängla runt i sängen till han har kommit lös från täcket och strax därefter står han upp. De har övat mer på att krypa också och S har satt upp gungan på altanen så nu kan de gunga varje dag. :-)

tisdag 12 augusti 2008

Vill inte.

Inte redo för kvällspromenad

Besvärlighetsministern har slagit till. S första två föräldralediga dagar (på egen hand, utan farmors närvaro vill säga) har Tobias bjudit på idel klagomål och gnäll. Han vill inte äta och vill inte sova. Vill inte leka själv och vill inte sitta i famnen. Vill inte, verkar vara nyckelfrasen...

Trist! Tycker jag. Jag hade önskat att de skulle få mysa ihop det lite innan eventuella tänder eller växtryck spökar till det allt för mycket!

Men men, Tobias har ju sina ögonblick och vid nästa porlande skratt har man glömt att han över huvud taget var så besvärlig sekunderna innan... :-)

Han står upp nu. Precis hela tiden. Så det blir mycket "Uh! Uh! Uh!" när han tröttnar eller inte når det han vill ha eftersom han inte kommit på riktigt hur man förflyttar sig i sidled längs möbler ännu. Men det kommer! Han kan i alla fall rätta till fötterna om han ställt dem lite för långt ifrån när han rest sig, och han kan landa på rumpan utan att slå sig (om han bara kommer på det). TACK OCH LOV TA I TRÄ har han inte fallit baklänges någon gång ännu!
S berättade att han gjort en fullständig kullerbytta/volt på golvet idag när han stod på alla fyra vid något tillfälle. S såg inte precis hur det gick till mer än att han såg hela barnet i luften en sekund innan han landade på rygg. Med påföljande chockerad gråt förstås. Men inga allvarliga skador!


Redo för kvällspromenad

måndag 11 augusti 2008

Kryper!! :-)

Tobias tog sina första trevande "steg" krypandes idag! :-D
Så häftigt alltså! Att man kan bli så glad för en sån till synes liten grej... :-) Men så är det, det är ju hur roligt som helst, han kryper! :-) Jag har hört så mycket om hur viktigt det är för barnets utveckling att de lär sig krypa så jag hade hunnit börja bygga upp en hemlig oro för att det kanske trots allt låg något i de där sakerna man hört/läst.

Ställer sig upp gör han också, halkiga sockor till trots, upp står han. Han ställer sig upp mot precis allt som står stilla, möbler eller varför inte personer (mammor och pappor som kryper omkring på golvet är ypperligt roliga att ställa sig upp mot). Han har antingen blivit lite duktigare på att bedöma vad som står stilla eller så har vi bara haft en otrolig tur idag, han har inte trillat en enda gång. :-) Under veckan har vi varit tvungen att hålla i vardagsrumsbordet varje gång han varit i närheten så vi köpte en fin rund ljusgrön korthårig matta att ha under, så nu behöver vi inte oroa oss för att det skall halka omkring för mycket (bordet väger alldelens för lite för en liten envis klätterbebis).

Farmor med sambo tog ett tårfyllt farväl och körde hemmåt i morse. Jag och Tobias har varit på ranten hela dagen, promenerade till centrum, fikade med Matilda och hennes mamma och sen gick vi via en lekpark hem till dem och lagade mat. När båda ungarna ätit promenerade vi tillbaka hit. Matildas pappa sitter här hos oss och spelar Civilization tillsammans med S och Skelleftekompisen. :-) Altanen är färdigbyggd (!). I morgon blir S första "riktiga" pappalediga dag och min andra "riktiga" vecka tillbaka på arbetet.

onsdag 6 augusti 2008

Blå, gul... och grön!

Övningsgår med farmor

Och lila och röd och turkos!

Jag svär, Tobias lilla huvud har uppvisat samtliga av dessa färger. Helt ny form har det lilla huvudet också antagit. Ikväll ser det ut som om han håller på att få ett horn på vänster sida av pannan. När S plockade upp honom från golvet för att trösta trodde jag Tobias hade fått något annat på pannan (än en bula) för där var en starkt turkos fläck på höger sida av pannan...
Gossen har tagit sig för att öva sig på att ställa sig upp mot saker. Saker är inte så sammarbetsvilliga att de alltid står stilla medan han försöker. Många "bonk!" blir det, inte alla åtföljda av gråt dock tack och lov!


Kolla gecklerna!

Nu har vi börjat borsta tänderna också, till Tobias förtjusning (ta i trä! hoppas det håller i sig!). Men inte varje kväll/morgon eftersom varken S eller jag lyckas komma ihåg det! X-) Det ger sig väl med tiden hoppas jag! :-D

Han både äter och sover precis lika bra som förut nu så med lite tur får vi en vecka eller två till nästa "tandryck" kommer. :-)

fredag 1 augusti 2008

Tand! Tand!!


Ytterligare en tand har dykt upp idag! Höger framtand i nederkäken. Milde tid. :-D

Jag kör stafettmatning. Eftersom Tobias börjar gråta efter cirka fyra tuggor så blir det fyra tuggor i timmen, typ. :-]