onsdag 30 juni 2010

Jobb igen...


Mulnat på ute, känns rätt på något sätt.

tisdag 29 juni 2010

Trött storebror


Lillebror och lite ledsen mamma preppar för att handla lite mat.

Kaffe i skuggan



måndag 28 juni 2010

På tur


Lite myggigt i skuggan men TUR att det finns lite att vila i. :-)

söndag 27 juni 2010

Lektid


Mormor, pojkarna och jag flyr byggdammet och leker lite. :-)

torsdag 24 juni 2010

Fizzy bobeler?



Trött mötesdeltagare


Mormor, David och jag tog en tur till jobbet idag.

onsdag 23 juni 2010

tisdag 22 juni 2010

Middag


Max briljerar med förvånansvärt goda burgare. Middag i Kungsträdgården. Solen har just gått ned bakom husen. Vi känner oss som turister, jättemysigt! :-)

Även insidan av parkeringshus


Även här finns fina saker att titta på. :-)

Trötta passagerare


Båda barnen får en lur. Solen har varit varm och eftermiddagen rolig med picknick och sommaravslutning på dagis. :-)

Nästa stopp


Spånga. Intressant att få en titt på alla de här otroligt fina förorterna. :-) Massor med fågelkvitter och fina villor.

Huppegupp


Vi tar en liten tur för att köpa nya reservdelar till husets datorer. Måste fixa TV till mormor o Harry kommer.

måndag 21 juni 2010

Besök



Tobias har redan planer för vad han skall göra när mormor och Harry har kommit till oss. :-)

Bakfingrarna

Ett annat 'bakfinger'

Tobias flaxade ivrigt med armarna tidigare ikväll och råkade slå i något - han kom springande och ojade sig lite och på frågan om var han hade ont svarade han "ont i bakfingrarna"! ? ! ?? :-D
Jag bad honom peka och då var det visst pekfingrets knoge som fått sig en törn. Jag blåste och pussade och sen var det bra igen. Bakfingrarna, ha ha, klart det var där han hade ont. :-D

Rådjur



Solsken


Mulet på jobbet, solsken hemma. Känns nästan helt rätt, förutom att jag sitter på en bänk och väntar på en buss (skulle ha varit hemma och pussat på familjen istället). Men men, snart kommer den och då är jag ju hemma på ett kick. :-)

Här går det hett till


Våra grannar på kontoret övar.

söndag 20 juni 2010

Internetförbud?


Jag funderar på att belägga mig själv med surf-förbud. Mina tårar har precis torkat och nu sitter jag med droppande näsa efter att ha råkat surfa från sida-till-sida-till-sida-till den här sidan...
Usch. Jag blir så förtvivlat ledsen över att läsa om föräldrar och barn som drabbas av sjukdomar och elände, det känns ibland som om internet är minerat med sådana historier och dokumenterade livsöden som mitt mammahjärta helt enkelt inte klarar av. *tårar*

Torrsim


Ha ha! Vi får plats hela familjen. :-D Men nu ser det ut som om det kommer att börja regna så det blir nog inget premiärbad idag.

Poolbygge



Varmelad


Tobias egna version av ordet "marmelad" - varmelad. :-D

Det är otroligt stor skillnad på barnens matintag just nu. Tobias äter, men det är frågan om pyttepyttesmå mängder. Inte så att vi är oroliga, men det är stor skillnad mot hur det var för bara ett år sedan! David däremot, han äter hur mycket som helst! Utom när han håller på med tandbrytning då. Nu på morgonen satte han i sig en fullstor mjuk brödskiva med smör (av sådant bröd som vi vuxna äter), en skål gröt, en liten danonino yoghurt, tre 'bebismackor' och provsmakade utöver detta lite skinka och ostbitar. Oj oj. :-D Men det blir så stor kontrast när storebror bara får i sig två tuggor av en 'mackamacka', en djungelyoghurt och ett par skivor salami.

Äntligen frukost


Vi har inte gett upp på solen ännu. :-)

Morgonlek


Solen försvann precis, attans! Vi får skynda på med frukosten. :-)

lördag 19 juni 2010

Lampbeskådning


De har jätteroliga lampor på K-Rauta! :-) TV-burken sade 'pof' och gick sönder igår så vi roar oss utan vare sig fotboll eller prinsessbröllop. :-)

Slutammat

Nu är det cirka en vecka sedan David helt själv bestämde sig för att sluta amma. Jahupp.
Senaste veckan har han konsekvent glatt "bänkat sig" (dvs låtit mig lägga honom tillrätta utan protester), spottat ut smokken, sugit max två drag och sedan glatt leende bitit mig i bröstvårtan. AOOOOOOOOOOOO! Från början var det bara på kvällen han hittade på detta otyg men efter ett par dagar gjorde han samma sak även på morgonen, så det är bara att acceptera faktum och lägga ned det här med amning.
Det har gått otroligt bra, jag har känt av litegrann i brösten men inte så illa att jag behövt göra något med det. David går finfint att lägga, han behöver bara någon minut i sjungande/nynnande förälders famn för att komma till ro och sen kan man lägga ned honom i sängen.

Men jag kommer inte undan att det känns lite ledsamt i hjärteroten, att nu är det "slut". Helt slut på det där helt fantastiska som amningen utgör, slut på den där känslan av ursprunglighet - att han verkligen kommit ur mig, bärs av mig och närs av mig. Jag _vet_ ju att det är så, men det är en alldeles speciell känsla att faktiskt kunna ge honom den näring han behöver så lätt och smidigt. Och så har det ju varit vår helt absolut egna stund, bara han och jag.

Bära barn

Vi har testat två BabyBjörn selar och två olika typer av sjalar.
Fördelarna med alla slags bärhjälpmedel är förstås att barnet (oftast) blir väldigt nöjt och harmoniskt, man slipper bära med egen arm samt att man i de allra flesta fall får händerna fria att göra annat med. De övergripande nackdelarna med de flesta är att det gärna blir varmt att ha barnet så tätt inpå sig samt att det förstås är rätt tungt, även om man får fin hjälp av sele/sjal. Man skall förstås också tänka på att inte ha allt för små barn i upprätt läge för länge.

BabyBjörn är nästan dubbelt så dyra som en del sjalar och sjalarna är dyra i sig, andrahandsvärdet är sisådär (man får sällan igen mer än halva priset). Tobias behövde inte bäras lika mycket som David, så det är definitivt en god idé att vänta med införskaffandet av bärhjälpmedel till man fått en känsla av vad bebisen behöver!

Jag misstänker att motiveringen bakom valet av och åsikterna om vilket bärhjälpmedel som är "bäst" är lika många som det finns föräldrar (och barn). Men här är min personliga summering av de testade varianterna:


BabyBjörn Classic
Med reservation för att vi har en sele av lite äldre modell där spännen och fästen inte är "snabba" eller "tysta" så verkar det inte vara SÅ stor skillnad på basicmodellen mellan då och nu. Vår modell är en så kallad 'Original Classic'.
Fördelar: Lätt att ta på. Relativt lätt att sätta i och ta ur barnet. Bäraren har fria armar och händer. Går bra att ta av sig selen och lägga ned ett sovande barn utan att det vaknar. Liten och lätt att packa ned i väskan/vagnen och ha med sig.

Nackdelar: Små 'armhål' för barnet, blir gärna tight om bebisen har på tjocka kläder. Längre bärtid leder ofta till värkande axlar hos föräldern. Barnets "sittyta" är väldigt smal vilket gör att det känns snudd på skadligt att ha det sittande i selen för länge.
------------------------------------------------------------

BabyBjörn Ergo
Nya spännen är suveränt enkla att stänga och öppna. Ergonomiskt avlastningsbälte på höften för föräldern och bred skön sittyta för det bakåtvända barnet (bra när det är stökig miljö runtomkring och när det är dags att sova). Tvättbart dregelskydd till överstycket på selen.
Fördelar: Lätt att ta på. Lekande lätt att sätta i och ta ur barnet. Bäraren har fria armar och händer. Otroligt bra viktfördelning med avbärarband på höften och bekväma axelband. Går bra att ta av sig selen och lägga ned ett sovande barn utan att det vaknar. När barnet är bakåtvänt sitter det med brett stadigt stöd under stjärten och benen.

Nackdelar: Lite styv och klumpig, inte speciellt lätt att packa ned och ta med i väska/vagn (tar för mycket plats). Framåtvända barnets "sittyta" är väldigt smal vilket gör att det inte känns bra att ha det sittande i selen för länge.
------------------------------------------------------------

Ringsjal
Sjal i vävd kvalitet, utan stretch. Läggs som en ögla tvärs över kroppen med ringspännet strax nedanför ena axeln. Vi har inte burit någon av barnen i denna sedan de blivit lite större så jag kan inte ärligen uttala mig om hur den funkar för lite större barn - men det sägs att det är för just lite större barn en ringsjal/vävd sjal funkar bäst!
Fördelar: Extremt lätt att ta på, lätt att ta med. Lätt att variera 'bärläge' mellan höger och vänster axel. Ett par olika positioner möjliga för barnet. Lätt att ta ur barnet. Går bra att ta av sig sjalen och lägga ned ett sovande barn utan att det vaknar. Tvättbar.

Nackdelar
: Lite krångligt att få in barnet i selen (säkerligen något man kan slipa bort med lite övning dock). Värk i bärande axeln vid längre perioder av bärande. Begränsad rörelsefrihet för armen på den "bärande" sidan. Liggande barn måste dessutom ofta stödjas med en hand/arm.
------------------------------------------------------------


Trikåsjal
Mjuk lång sjal som är varm och extremt skön att ha på sig, utmärkt på vinterhalvåret! Viras på ett intrikat sätt ett par varv runt bärarens kropp (det tar lite övning innan man får till det) och barnet sitter väldigt stadigt och kommer väldigt nära föräldern.
Fördelar: Lätt att ta med i väska/vagn. Lätt och bekväm att ha under jacka samt vid bilkörning. Ett par olika positioner möjliga för barnet. Lätt att sätta i och ta ur barnet. Mjuk runt både bärarens och barnets kropp, ger både stöd och värme för båda. Extremt bekväm, ingen värk någonstans trots bärande i timmar. Tvättbar.

Nackdelar: Väldigt mycket tyg runt kroppen, kan kännas "trångt" och blir förstås übervarmt om det är varmt ute. Inte lämplig för större barn i och med att tyget är så stretchigt.
------------------------------------------------------------

Några länkar:
www.sjalbarn.se - fantastiskt bra/informativ obunden sajt om att bära barn.
www.barabarn.se - Bära Barn sjalarnas hemvist.
www.babybjorn.com - BabyBjörn selens hemvist.
www.ergobabycarriers.com- fiffig bärsele jag hade köpt om jag inte nödköpte BabyBjörn Ergo'n när Tobias var för febrig för att orka gå själv och jag bara hade enkelvagnen med.
YouTube är en guldgruva för den som vill ha mer information, där finns många demonstrationer av hur man tar på sig sjalen och sedan lägger/lyfter i barnet i sjalen.



David parkerad direkt i BabyBjörn Classic

David parkerad direkt i Bärabarn ringsjalen

David i Tricot Slen sjalen

David i BabyBjörn Ergo

torsdag 17 juni 2010

More sweetness


Jag gör det enkelt för mig ikväll och länkar direkt till någon annans blog - den alldeles alldeles nyblivna mamman och pappan har bloggat om sin lilla dotter här:
http://evenanddemi.wordpress.com/2010/06/17/its-a-girl

:-)

Sent


Sent men kreativt middagsmöte ikväll.

Promenad



Dagens busstanke


Det är HELT OK att skicka sin lilla dotter till förskolan i tuffa shorts hon kan klättra med, söta sandaler hon kan springa med, och rosa glittriga vingar. :-D Stor skillnad! :-)

onsdag 16 juni 2010

Lilla underbara Ella Sophie


För lite drygt ett dygn sedan föddes en helt underbar ny människa, Ella Sophie. Våra vänner är nu föräldrar. Vi är så glada så glada! :-)))))

Hon hade bråttom ut och föddes en dag före beräknat datum klockan 22:41, efter bara 15 minuter på förlossningen (!). Hon vägde fina 3340g och var 51cm lång när hon föddes. :-)

Gu så vi längtar efter att få träffa henne!! :-)

Vem är närmast?


Boule med jobbet, oväntat roligt. :-)

Motorcykelbesiktning



Dagens tower



Bussidéer


Intressant! Busschauffören sitter och pratar med sin kollega. Han berättar hur det var i Uganda och tippar att det kommer att bli likadant här. På 60-talet hade de stora bussar som gick långsamt på tabell, men folk ville inte vänta. Nu har de massor med små minibussar som zoomar omkring och plockar upp folk där de är och kör dem dit de vill, när de vill. Det låter ju himmelskt. :-D Han konstaterar att om man bara fick tillstånd att konkurrera skulle det bli så här med, på ett kick. :-) Trevlig tanke tycker jag.

tisdag 15 juni 2010

Kryp




David har helt övergett metoden "stjärt-has" när han rör sig. Nu är det hederligt krypande som gäller, trevligt att se! :-)

Såhär kan man också ta sig fram

Räckvidd


På tal om räckvidd, David når numera upp på våra bord och upp i fönstren. Hujeda mig. Hittills har vi lyckats klara oss med en krasad tallrik och ett par bulor, men oj oj så man får passa honom! :-D Jag hittade honom hängande från bordskanten tidigare idag, ilsket pendlande med de små benen spretande mot golvet utan att nå. Stark är han också! :-D

Klättra i trappan II


David kan nu ta sig hela vägen upp till övervåningen. Ljudlöst.
Vi har kollat hur han klättrar nedåt och under övervakning glider han riktigt smidigt baklänges steg för steg. Men jag tror inte han förstår hur man börjar resan ned så nu är det benhård grindstängning som gäller.

Men snacka om chock när man hör ett litet litet "klask" av en liten hand mot hårt underlag och inser att det kommer från "fel" håll, springer till trappan och hittar ungen tre trappsteg från övervåningen...! :-o OTROLIG tur att han inte blivit störd och kommit på att han skall byta riktning eller så. Det var ju bara ett par veckor sedan han bemästrade första två trappstegen.

Nåväl, eftersom Tobias är inne i värsta förstörelserycket någonsin (kan ha med räckvidden att göra) är det ju bara bra att grindarna är stängda. Vi har ofrivilligt rensat på kontoret flera gånger senaste veckan...

Precis varenda lös pryl i hela rummet utriven och omrörd, inklusive allt
julpynt (jo det står framme ännu) och alla delar av alla spel (Monopol mfl).